Békebeli ropogós kifli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg kenyérliszt
- 2 teáskanál só
- 2 dkg friss élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 20 g vaj
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.
A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük letakarva, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.
A tészta nagyon ruganyos, ezért vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége, a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.
180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »