Hozzávalók:
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.
A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük letakarva, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.
A tészta nagyon ruganyos, ezért vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége, a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.
180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!