Békebeli ropogós kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Békebeli ropogós kifli

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2 teáskanál só
  • 2 dkg friss élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 g vaj

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.

A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük letakarva, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.

Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.

A tészta nagyon ruganyos, ezért vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége, a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.

180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!