Aranygaluska vanília sodóval recept
Hozzávalók:
- 330 g liszt
- 25 g porcukor
- 20 g friss élesztő
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 120 ml tej
- 3 g só
Kenéshez:
- 200 g margarin
Szóráshoz:
- 100 g darált dió
- 10 g cukor
- reszelt citromhéj
Sodóhoz:
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot szórunk rá és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd jól kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.
Egy tortaformát/tepsit kikenünk margarinnal, kevés liszttel meghintjük, majd egy sor tésztakorongot lerakunk. Megkenjük jól olvasztott margarinnal. Megszórjuk a darált dió, citromhéj és cukor keverékével. Újabb sor tésztát teszünk le, amit szintén gazdagon megkenegetünk olvasztott margarinnal, és megszórjuk a darált dióval. Addig folytatjuk, amíg van tésztánk.
Meleg helyen még fél órát pihentetjük. (Közben elkészíthetjük a sodót.)
A megkelt tésztát 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük. Ha kihűlt, a sodóval kínáljuk.
Sodó készítése:
A pudingport a cukorral elkeverjük, majd a tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük.
Tipp:
Aki szereti az a dióhoz adhat egy kis őrölt fahéjat, nem fogja elrontani az ízét.