Aranygaluska vanília sodóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Aranygaluska vanília sodóval

Hozzávalók:

  • 330 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 20 g friss élesztő
  • 1 egész tojás
  • 120 ml tej
  • 3 g só

Kenéshez:

  • 200 g margarin

Szóráshoz:

  • 100 g darált dió
  • 10 g cukor
  • reszelt citromhéj

Sodóhoz:

  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot szórunk rá és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd jól kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.

Egy tortaformát/tepsit kikenünk margarinnal, kevés liszttel meghintjük, majd egy sor tésztakorongot lerakunk. Megkenjük jól olvasztott margarinnal. Megszórjuk a darált dió, citromhéj és cukor keverékével. Újabb sor tésztát teszünk le, amit szintén gazdagon megkenegetünk olvasztott margarinnal, és megszórjuk a darált dióval. Addig folytatjuk, amíg van tésztánk.

Meleg helyen még fél órát pihentetjük. (Közben elkészíthetjük a sodót.)

A megkelt tésztát 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük. Ha kihűlt, a sodóval kínáljuk.

Sodó készítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, majd a tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük.

Tipp:

Aki szereti az a dióhoz adhat egy kis őrölt fahéjat, nem fogja elrontani az ízét.