Aranygaluska eperrel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott margarin
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- kevés só
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg cukor
A tetejére:
- darált dió
- cukor
A krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 6 dl tej
Tálaláshoz:
- eper
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, amíg a cukor el nem olvad. A lisztet a dagasztóedénybe tesszük, kicsit megsózzuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a kikevert tojásokat, a tejet és végül az olvasztott margarint. Géppel kb. 10 perc alatt kidolgozzuk a tésztát, majd letakarjuk, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
A darált diót a cukorral összekeverjük.
Amikor a tészta megkelt, gyúródeszkára kiborítjuk, és kicsit átgyúrjuk, majd letakarjuk, és még kb. 10 percig kelesztjük.
Majd kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk.
Tojással lekenjük, és a darált, cukrozott dióval gazdagon megszórjuk. Erre ismét tészta korongok, és cukros dió kerül.
Egy kicsit még pihentetjük a tepsiben, mielőtt a sütőbe tennénk. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A krém készítése:
A pudingot a szokásos eljárással felfőzöm, csak most kicsit több tejjel, hogy ne legyen sűrű a vaníliakrém.
Ha a galuska kisült, vaníliakrémmel és eperrel tálaljuk.