Aranygaluska eperrel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • kevés só
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg cukor

A tetejére:

  • darált dió
  • cukor

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 6 dl tej

Tálaláshoz:

  • eper

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, amíg a cukor el nem olvad. A lisztet a dagasztóedénybe tesszük, kicsit megsózzuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a kikevert tojásokat, a tejet és végül az olvasztott margarint. Géppel kb. 10 perc alatt kidolgozzuk a tésztát, majd letakarjuk, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.

A darált diót a cukorral összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt, gyúródeszkára kiborítjuk, és kicsit átgyúrjuk, majd letakarjuk, és még kb. 10 percig kelesztjük.

Majd kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk.

Tojással lekenjük, és a darált, cukrozott dióval gazdagon megszórjuk. Erre ismét tészta korongok, és cukros dió kerül.

Egy kicsit még pihentetjük a tepsiben, mielőtt a sütőbe tennénk.  180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A krém készítése:

A pudingot a szokásos eljárással felfőzöm, csak most kicsit több tejjel, hogy ne legyen sűrű a vaníliakrém.

Ha a galuska kisült, vaníliakrémmel és eperrel tálaljuk.