Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aranygaluska recept

Aranygaluska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 2,5 dl langyos tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2 ek cukor
    • 50 dkg liszt
    • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    A rétegzéshez:

    • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
    • 20 dkg darált dió
    • 4 ek cukor
    • fahéj (aki szereti)
    • olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez

    A sodóhoz:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 evőkanál liszt
    • 8 evőkanál cukor
    • 8 dl tej

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk.

    A legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.

    Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy “huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.

    A kiszúrót érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb 20*30 centis tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.

    A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje nagyon pirulna egy alufóliával letakarjuk.

    A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

    Tipp:

    Aki szereti a pudingot, nyugodtan készíthet hozzá azt is (mint ahogy én is tettem). 1 zacskó pudingot 6 dl tejjel főztem fel, hogy hígabb legyen.

    A aranygaluska kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 264 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 18 g
    Zsír: 18 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá