Aranygaluska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája

A rétegzéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 20 dkg darált dió
  • 4 ek cukor
  • fahéj (aki szereti)
  • olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez

A sodóhoz:

  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 dl tej

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk.

A legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.

Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy “huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.

A kiszúrót érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb 20*30 centis tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.

A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje nagyon pirulna egy alufóliával letakarjuk.

A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

Tipp:

Aki szereti a pudingot, nyugodtan készíthet hozzá azt is (mint ahogy én is tettem). 1 zacskó pudingot 6 dl tejjel főztem fel, hogy hígabb legyen.