Barbecue szósz recept
Hozzávalók:
- 2 db gyöngyhagyma, vagy 1 fej vöröshagyma jó apróra szeletelve
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál paprika krém (Erős Pista, vagy Édes Anna – ki hogy bírja…)
- 2 teáskanál minőségi mustár
- 2 gerezd fokhagyma nagyon apróra szeletelve
- 2 teáskanál barna cukor
- 3 dl ketchup
- 0,5 dl Worcestershire szósz
Elkészítése:
Olajban pirítsuk meg a gyöngyhagymákat. A barbecue szósz egyik titka, hogy a hagymát jól meg kell pirítani. Persze nem megégetni kell, hanem szánni időt arra, hogy arany sárgára piruljon, a benne lévő cukor karamellizálódjon.
Mielőtt folytatjuk a receptet, inkább kóstoljuk meg a hagymát, hogy finom-e, mert ha esetleg elrontottuk (velem többször előfordult már) akkor innen még könnyen el lehet kezdeni elölről az egészet.
Ezt követően mehetnek a maradék hozzávalók is az edénybe, és folyamatos kavargatás mellett elkezdhetjük főzni a barbecue szószt.
Fél óra főzés után a szószt passzírozzuk át egy szűrőn, és ha szükséges főzzük még egy picit, amíg teljesen homogén nem lesz.
Még forrón tegyük csírátlanított üvegbe és néhány napon belül fogyasszuk el – ez a mennyiség egy alkalomra bőven elegendő.