Marhaszegy egyben sütve recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 db 3-4 kg csontos marha szegy amiben jól látható zsírrétegek vannak
- olíva olaj és vaj keveréke a kéreg sütéséhez
- 1 üveg marha szójaszósz koncentrátum (pácoláshoz) vagy bármilyen más fűszerkeverék ami illik a marhahúshoz
Elkészítése:
A pácot jól beledörzsöltem a húsba. Egy két napig maradhat a pácban, a hús vagy pár óra múlva lehet sütni a húst.
Pácolás után vaj és olíva olaj keverékén kérget sütök a hús minden oldalára, majd lefedve beteszem a 100 fokos sütőbe.
Kb 2,5 óra múlva megnéztem, addigra a húsból kisülő zsír és páclé keletkezik a tepsiben a hús alatt, ezt a levet leöntöm róla.
A koncentrátumból 1 evőkanálnyit elkeverek a páclébe és lekenem a húst vele. Visszateszem a sütőbe 1 óramúlva megnézem. Amikor a hús belső hőmérséklet elérte a 70 fokot belülről, akkor átsült (illetve párolódott és szaftos maradt). Egy egyszerű húshőmérővel lehet megnézni.
Leveszem a fóliát és 150 fokos kb 1,5 óráig sütöm, így omlós és puha lesz. Menet közben még 2-szer lekenem a páccal.
A sütőből kivéve egy előmelegített tálra teszem és letakarva pihentetem. Fontos, hogy pihennie kell a húsnak, ha nem hagyunk időt neki, akkor rágós lesz. A pihentetési idő kilogrammonként 5 perc.
Előfordulhat, hogy 4-7óra hossza alatt sül csak így meg a hús, de megéri ennyi időt szánni rá, az íz és az omlósága kárpótol a sok időért.
Tipp:
Csontos és olyan marhaszegy darabot válaszunk, amiben jól láthatóan vannak zsírrétegek. Azért kell a zsírréteg, mert alacsony hőfokon kell sütni a húst A megfelelő zsírréteg megakadályozza a hús kiszáradását. Pácolni bármilyen fűszer keverékkel lehet. Én marha szójaszósz koncentrátumba szoktam pácolni (keleti fűszereket árusító boltban lehet kapni ez koreai pácot).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »