Marhaszegy egyben sütve recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 db 3-4 kg csontos marha szegy amiben jól látható zsírrétegek vannak
- olíva olaj és vaj keveréke a kéreg sütéséhez
- 1 üveg marha szójaszósz koncentrátum (pácoláshoz) vagy bármilyen más fűszerkeverék ami illik a marhahúshoz
Elkészítése:
A pácot jól beledörzsöltem a húsba. Egy két napig maradhat a pácban, a hús vagy pár óra múlva lehet sütni a húst.
Pácolás után vaj és olíva olaj keverékén kérget sütök a hús minden oldalára, majd lefedve beteszem a 100 fokos sütőbe.
Kb 2,5 óra múlva megnéztem, addigra a húsból kisülő zsír és páclé keletkezik a tepsiben a hús alatt, ezt a levet leöntöm róla.
A koncentrátumból 1 evőkanálnyit elkeverek a páclébe és lekenem a húst vele. Visszateszem a sütőbe 1 óramúlva megnézem. Amikor a hús belső hőmérséklet elérte a 70 fokot belülről, akkor átsült (illetve párolódott és szaftos maradt). Egy egyszerű húshőmérővel lehet megnézni.
Leveszem a fóliát és 150 fokos kb 1,5 óráig sütöm, így omlós és puha lesz. Menet közben még 2-szer lekenem a páccal.
A sütőből kivéve egy előmelegített tálra teszem és letakarva pihentetem. Fontos, hogy pihennie kell a húsnak, ha nem hagyunk időt neki, akkor rágós lesz. A pihentetési idő kilogrammonként 5 perc.
Előfordulhat, hogy 4-7óra hossza alatt sül csak így meg a hús, de megéri ennyi időt szánni rá, az íz és az omlósága kárpótol a sok időért.
Tipp:
Csontos és olyan marhaszegy darabot válaszunk, amiben jól láthatóan vannak zsírrétegek. Azért kell a zsírréteg, mert alacsony hőfokon kell sütni a húst A megfelelő zsírréteg megakadályozza a hús kiszáradását. Pácolni bármilyen fűszer keverékkel lehet. Én marha szójaszósz koncentrátumba szoktam pácolni (keleti fűszereket árusító boltban lehet kapni ez koreai pácot).