Gulyás leves recept
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús ( marhapofa, marhanyak vagy akár vegyesen is tehetjük a levesbe)
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 4 db közepes burgonya
- 3 fej hagyma
- só
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 db tv paprika
- 1 kisebb paradicsom
- őrölt kömény ízlés szerint
- 1 kisebb babérlevél
- 4-6 dkg zsír
Elkészítése:
A húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot, paprikát felkockázzuk Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát.
Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük.
Fűszerezzük sóval borssal, köménnyel, majd hozzátesszük a babérlevelet. Hozzáadjuk a paradicsomot, és visszatesszük a tűzre.
Ezt a levet felforraljuk, majd beletesszük húst. Megsózzuk, zsírjára pirítjuk, hagyjuk, hogy a hús levet engedjen.
Mikor levét elfőtte a hús hideg vízzel felengedjük, amikor a hús már félig puha beletesszük a megtisztított karikára vágott leves zöldségeket.
Amikor a hús és zöldségek már majdnem teljesen készen vannak hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és azzal lassú tűzön puhára főzzük.
Paprika és paradicsomkrémmel, tejföllel ízesíthetjük tálaláskor.
Leves betétként adhatunk hozzá csipetkét de friss kenyérrel is fogyaszthatjuk.