Eszterházy rostélyos újragondolva recept
Hozzávalók:
- 60 dkg csont nélküli marhahátszín
- só
- 2 evőkanál liszt
- 5 evőkanál olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- fél mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 kisebb babérlevél
- kis csokor petrezselyem
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kiskanál mustár
- kevés cukor
- fél citrom
- 1.5 dl tejföl
Elkészítése:
A húst rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, kiverjük, sózzuk. Ezután a lisztbe forgatjuk, és az olajban oldalanként kb. 2 perc alatt elősütjük, majd félretesszük.
Visszamaradó zsírjában a megtisztított, fölaprított hagymát megfuttatjuk. A rostélyosokat belerakjuk, a bort ráöntjük, megborsozzuk, a babérlevelet beledobjuk. Egy kevés vizet adunk hozzá, s lefödve puhára főzzük.
Közben a petrezselymet finomra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret tisztítás után hasábokra vágjuk és a majdnem puha húshoz adjuk. Mustárral, a cukorral, a citromlével ízesítjük – néhány száras kapribogyót is keverhetünk bele.
Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, alacsony hőfokon kb. 15 percig pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak.
A húst kiszedjük egy tálra.
A tejfölt a maradék kb. 1 evőkanál liszttel összekeverjük, a rostélyosok zöldséges levét ezzel sűrítjük, és botmixerrel pépesítjük..Utánasózzuk. Visszetesszük a húst a mártásba. Köretnek spagettit kínálunk hozzá.
Tipp:
Az eredeti recept nem így készül, de mi így szeretjük. Aki szeretné követni at eredetit, az hagyjon meg zöldséget és tegye a tetejére a húsnak. Néha én is így készítem.