Eszterházy rostélyos újragondolva

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Eszterházy rostélyos újragondolva

Hozzávalók:

  • 60 dkg csont nélküli marhahátszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • fél mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 kisebb babérlevél
  • kis csokor petrezselyem
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kiskanál mustár
  • kevés cukor
  • fél citrom
  • 1.5 dl tejföl

Elkészítése:

A húst rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, kiverjük, sózzuk. Ezután a lisztbe forgatjuk, és az olajban oldalanként kb. 2 perc alatt elősütjük, majd félretesszük.

Visszamaradó zsírjában a megtisztított, fölaprított hagymát megfuttatjuk. A rostélyosokat belerakjuk, a bort ráöntjük, megborsozzuk, a babérlevelet beledobjuk. Egy kevés vizet adunk hozzá, s lefödve puhára főzzük.

Közben a petrezselymet finomra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret tisztítás után hasábokra vágjuk és a majdnem puha húshoz adjuk. Mustárral, a cukorral, a citromlével ízesítjük – néhány száras kapribogyót is keverhetünk bele.

Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, alacsony hőfokon kb. 15 percig pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak.

A húst kiszedjük egy tálra.

A tejfölt a maradék kb. 1 evőkanál liszttel összekeverjük, a rostélyosok zöldséges levét ezzel sűrítjük, és botmixerrel pépesítjük..Utánasózzuk. Visszetesszük a húst a mártásba. Köretnek spagettit kínálunk hozzá.

Tipp:

Az eredeti recept nem így készül, de mi így szeretjük. Aki szeretné követni at eredetit, az hagyjon meg zöldséget és tegye a tetejére a húsnak. Néha én is így készítem.