Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dolce Vita – Ínyenc tál recept

Dolce Vita – Ínyenc tál
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Almakaramell:

    • 1 nagy alma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 tk kakukkfű
    • 2 ek cukor
    • citromlé ízlés szerint

    Lila hagyma lekvár:

    • 1 lila hagyma
    • 2 ek balzsamecet
    • 2 dl víz
    • 2 dl édes vörösbor
    • 3 ek cukor

    Cékla-burgonya torony:

    • 1 kisebb cékla
    • 1 kisebb krumpli
    • ecet
    • olívaolaj

    Grill hús:

    • 1 szelet sertéstarja vagy steak (16-18 dkg)
    • 1 ek durvára tört színes bors
    • olaj
    • mustár

    Elkészítése:

    A húst aznap, az elkészítés előtt pár órával, vagy előtte való nap bepácoljuk a mustáros, olajos, borsos pácba.

    Egy lábasba feltesszük főni a céklát és a burgonyát héjastól, jól megsózzuk a vizet, teszünk bele ecetet. A burgonyának sem fog ártani.

    Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagyobb darabokra szeleteljük. A fokhagymát is felszeleteljük.

    A lila hagymát félkarikákra szeljük. Egy-egy edénybe kis lángon feltesszük a cukrot karamellizálódni az almához és a lekvárhoz. Figyelni kell, nem éghet meg és nem lehet túl barna sem, épp csak szépen olvadjon fel, majd az egyik edénybe a cukorra dobjuk az almát és a fokhagymát, felöntjük a citromlével és kevés vízzel, megsózzuk, és kis lángon hagyjuk főni fedő alatt. Óvatosan készítsük, mert a cukor fröcsköl!

    A hagymát is rádobjuk a másik edényben a cukorra, felöntjük a vízzel és a borral, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáadjuk a balzsamecetet. Mindkét edény tartalmát figyelve, folyamatosan kevergetjük. Ha még nem puha az alma vagy a hagyma, felöntjük egy kis vízzel, és készre főzzük őket.

    Ha az alma megfőtt, szép aranybarna és még van alatta egy kis folyékonyabb szirupos lé, beledobjuk a kakukkfüvet, hagyjuk rottyanni egyet, majd botmixerrel átturmixoljuk, és félretesszük.

    A lila hagyma lekvárnak is sziruposnak kell lennie, de nem főhet szét! Kiszedjük egy üvegtálba.

    Ha a burgonya és a cékla megfőtt, és ki is hűltek, lehúzzuk a héjukat. Közepesen vastag karikákra szeleteljük őket, és egy közepes lángon melegített serpenyőben, olívaolajon mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük egy tányérra őket, megszórjuk kevés sóval és félretesszük.

    A húsról leszedünk annyi pácot, amennyit csak tudunk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és vigyázva, hogy az olaj ne égessen meg, 2-3 percig sütjük először az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik oldalát. Kitesszük egy vágódeszkára, és hagyjuk pihenni tálalásig.

    Tálalásnál szedünk egy kanálnyi almapürét a tányér szélére, és egy kanállal a közepétől félkörívben elhúzzuk. A húst ferdén felszeleteljük, és a püré vonalában szépen elhelyezzük. A céklát és a burgonyát rétegezve egymásra pakoljuk, tetejére nagy szemű tengeri sót szórunk, meglocsoljuk olívával és balzsamecettel.

    Tipp:

    Az anyaghányad itt egy főre van megadva. Természetesen a tálalásnál használható rukkola, vagy bármilyen szép saláta levél. Egy kicsit különlegesebb recept, tálalásban és összetételben is. Ízorgia, csodaszép és tényleg isteni. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá