Dolce Vita – Ínyenc tál

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Dolce Vita – Ínyenc tál

Hozzávalók:

Almakaramell:

  • 1 nagy alma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek cukor
  • citromlé ízlés szerint

Lila hagyma lekvár:

  • 1 lila hagyma
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 dl víz
  • 2 dl édes vörösbor
  • 3 ek cukor

Cékla-burgonya torony:

  • 1 kisebb cékla
  • 1 kisebb krumpli
  • ecet
  • olívaolaj

Grill hús:

  • 1 szelet sertéstarja vagy steak (16-18 dkg)
  • 1 ek durvára tört színes bors
  • olaj
  • mustár

Elkészítése:

A húst aznap, az elkészítés előtt pár órával, vagy előtte való nap bepácoljuk a mustáros, olajos, borsos pácba.

Egy lábasba feltesszük főni a céklát és a burgonyát héjastól, jól megsózzuk a vizet, teszünk bele ecetet. A burgonyának sem fog ártani.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagyobb darabokra szeleteljük. A fokhagymát is felszeleteljük.

A lila hagymát félkarikákra szeljük. Egy-egy edénybe kis lángon feltesszük a cukrot karamellizálódni az almához és a lekvárhoz. Figyelni kell, nem éghet meg és nem lehet túl barna sem, épp csak szépen olvadjon fel, majd az egyik edénybe a cukorra dobjuk az almát és a fokhagymát, felöntjük a citromlével és kevés vízzel, megsózzuk, és kis lángon hagyjuk főni fedő alatt. Óvatosan készítsük, mert a cukor fröcsköl!

A hagymát is rádobjuk a másik edényben a cukorra, felöntjük a vízzel és a borral, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáadjuk a balzsamecetet. Mindkét edény tartalmát figyelve, folyamatosan kevergetjük. Ha még nem puha az alma vagy a hagyma, felöntjük egy kis vízzel, és készre főzzük őket.

Ha az alma megfőtt, szép aranybarna és még van alatta egy kis folyékonyabb szirupos lé, beledobjuk a kakukkfüvet, hagyjuk rottyanni egyet, majd botmixerrel átturmixoljuk, és félretesszük.

A lila hagyma lekvárnak is sziruposnak kell lennie, de nem főhet szét! Kiszedjük egy üvegtálba.

Ha a burgonya és a cékla megfőtt, és ki is hűltek, lehúzzuk a héjukat. Közepesen vastag karikákra szeleteljük őket, és egy közepes lángon melegített serpenyőben, olívaolajon mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük egy tányérra őket, megszórjuk kevés sóval és félretesszük.

A húsról leszedünk annyi pácot, amennyit csak tudunk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és vigyázva, hogy az olaj ne égessen meg, 2-3 percig sütjük először az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik oldalát. Kitesszük egy vágódeszkára, és hagyjuk pihenni tálalásig.

Tálalásnál szedünk egy kanálnyi almapürét a tányér szélére, és egy kanállal a közepétől félkörívben elhúzzuk. A húst ferdén felszeleteljük, és a püré vonalában szépen elhelyezzük. A céklát és a burgonyát rétegezve egymásra pakoljuk, tetejére nagy szemű tengeri sót szórunk, meglocsoljuk olívával és balzsamecettel.

Tipp:

Az anyaghányad itt egy főre van megadva. Természetesen a tálalásnál használható rukkola, vagy bármilyen szép saláta levél. Egy kicsit különlegesebb recept, tálalásban és összetételben is. Ízorgia, csodaszép és tényleg isteni. :)