Chilis bab, jalapenos-sajtos húsgombóccal recept
Hozzávalók:
Fasírt golyókhoz
- 1 kg darált marhús
- 1 db közepes erősségű jalapeno paprika apróra vágva
- 2 kis kanál füstös BBQ por
- 1 teás kanál só, ,bors
- 1 fej vörös hagyma lesütve
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lazán felverve
- 10 dkg reszelt vörös cheddar sajt
- 2 evőkanál panko morzsa
- 20 dkg kisebb kockára vágott cheddar sajt
Fasírt golyók sütéséhez:
- 5-8 dkg vaj
Chilis babhoz:
- 3 konzerv doboz bab fehér vörös vegyesen
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz hámozott paradicsom konzerv (4 dl )
- 3-4 evőkanál zsiradék (vaj, olíva olaj, vagy zsír)
- 2 db babérlevél
- fél evőkanál morzsolt oregánó (kihagyható)
- fél evőkanál őrölt római kömény
- 2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
- 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsoki 80%
- 1 csipet fahéj
- 3 dl barna sör
- ½ liter húsleves vagy alaplé leves kockából készítve
- 10-15 dkg szemes kukorica
Elkészítése:
A marhahúst a fűszerekkel és tojással szép egynemű masszává gyúrjuk. Kisebb falatnyi golyókat formázzunk a masszából elrejtünk benne egy kis kocka cheddar sajtot.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és húsgolyókat körbe pirítjuk minden oldalról.
Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst.
Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük római köményt és szárított szurokfüvet (oregánó), jól összekeverjük, felöntjük a barna sörrel (3 dl) és kis lángon negyedórát főzzük.
Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét a fahéjat és az előfőzött babot, és felöntjük még félliternyi húslevessel.
Hozzáadjuk a hús golyókat és a kukoricát. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.
Tipp:
Ez a recept nem eredeti chilis bab recept. Mint minden receptnek ugyan úgy chilis babnak is rengeteg verziója van.