Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgundi marharagu recept

Burgundi marharagu
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 15 dkg kolozsvári szalonna
    • 1 ek olívaolaj
    • 1 kg marhalábszár
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 2 közepes sárgarépa
    • 1 kávéskanál só
    • 1 g frissen őrölt bors
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 2.5 dl száraz vörösbor (jó minőségű)
    • 4 dl marha alaplé
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 4 ek sűrített paradicsom
    • 1 teáskanál kakukkfű
    • 2 db babérlevél
    • 6 közepes salottahagyma (lehet gyöngyhagyma is 12 db)
    • 20 dkg csiperkegomba
    • 2 ek vaj
    • 1 fél citromból nyert citromlé

    A körethez

    Elkészítése:

    A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük.

    Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük.

    Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat.

    Ebben a zsiradékban, nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.

    A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.

    Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is.

    Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut.

    225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben). Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra.

    A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük, időnként megkeverve. Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.

    Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá