Burgundi marharagu

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kávéskanál só
  • 1 g frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2.5 dl száraz vörösbor (jó minőségű)
  • 4 dl marha alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 6 közepes salottahagyma (lehet gyöngyhagyma is 12 db)
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 ek vaj
  • 1 fél citromból nyert citromlé

A körethez

Elkészítése:

A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük.

Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük.

Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat.

Ebben a zsiradékban, nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.

A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.

Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is.

Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut.

225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben). Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra.

A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük, időnként megkeverve. Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.

Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.