Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgundi marharagu recept

Burgundi marharagu
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg marhalábszár
    • 7 dl száraz vörösbor
    • 35 dkg sárgarépa
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 2 fej vöröshagyma
    • 3 babérlevél
    • 1 ek egész bors
    • 35 dkg kolozsvári szalonna
    • 8 dkg vaj
    • 2 púpozott ek liszt
    • 35 dkg csiperkegomba
    • 25 dkg póréhagyma
    • 1 nagy csokor petrezselyem
    • 2 ág zellerszál
    • 1 kis csokor kakukkfű
    • 1 tk durvára őrölt színes bors
    • só (a szalonna miatt óvatosan)
    • 4 dl marhahús alaplé (leveskockából is jó)
    • 2 ek paradicsompüré
    • 1 ek mustár

    Elkészítése:

    A megmosott húst kb. 3 x 3 cm-es kockákra daraboljuk. 1 feldarabolt vöröshagymát, 3 felszeletelt fokhagymát, babérlevelet, szemes borsot és a csokorba kötött zellert, petrezselymet és kakukkfüvet rátesszük, felöntjük a borral, összekeverjük és lefedve 1 napig a hűtőben pácoljuk.

    Másnap a húst kiszedjük a pácléből, kicsit megnyomkodjuk, hogy sok páclé ne maradjon benne, papírtörlőre szedjük és a páclevet leszűrjük. A szalonnát kisujjnyi csíkokra aprítjuk, a répát és a pórét ujjnyi vastagra karikázzuk, a gombákat nagyobb darabokra vágjuk.

    Egy akkora fedeles sütőedényt, amibe az összes alapanyag elfér előkészítünk.

    Egy serpenyőben felhevített vajon előbb a szalonnát sütjük ki. Szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. Utána a gombát pirítjuk meg, amit szintén félreteszünk. Némi vaj hozzáadása után a húst több részletben pirítjuk magas hőfokon folytonosan kevergetve, hogy mielőbb kérget kapjon. Az így elősütött húsadagokat a sütőedénybe szedjük.

    Egy másik serpenyőben felhevített vajon a répát és a pórét együtt addig pirítjuk, ameddig enyhe pírt kap, majd rádobjuk az aprított vöröshagymát és fokhagymát. Tovább pirítjuk, legvégül meghintjük a liszttel. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a mustárt, felöntjük az alaplével és a páclével. Elkeverjük és a sütőedényben várakozó húsra öntjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk.

    Alufóliával az edényt a pereme körül lezárjuk + fedőt teszünk rá és előmelegített, 160 fokos sütőbe toljuk, ahol 2 órát pároljuk.

    2 óra múltán óvatosan belekeverjük a félretett szalonnát, a gombát, visszafedjük és 1 órára visszatoljuk a sütőbe.

    Burgonyakrokettel tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá