1 napos uborka recept
Hozzávalók:
- 3 kg uborka
- 0,4 l 10 % ecet vagy 0,1 l 20 %-os ecet (én utóbbival csináltam, mert az volt otthon)
- 1,5 ek só
- 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
- 2 l víz
- annyi torma, hogy 2 kisujjnyi jusson mindegyik üvegbe
- 1-2 fej közepes hagyma
- 6 babérlevél
- fél maréknyi szemes bors
- egy kisebb csokor kapor
- fél maréknyi mustármag
- üvegenként 1-1 erős paprika
Elkészítése:
Az uborkákat megtisztítjuk, végeit levágjuk és elnegyedeljük. Belesorakoztatjuk szorosan az üvegekbe úgy, hogy alulra- felülre, hagyma karikákat teszünk és melléjük szúrjuk a tormát.
Az uborka kivételével, az összes hozzávalót egy fazékba öntjük és felforraljuk. Amikor felforrt, leszűrjük és ismét felforraljuk. Amikor ismét felforrt, a levet az uborkákra öntjük és rátesszük az üvegek fedelét. Amikor az uborka kihűlt a levet leöntjük ismét a lábasba és megint felforraljuk.
Ezalatt az uborkák tetejére teszünk az előzőleg leszűrt mustármagból és szemes borsból. Ismételten az uborkára öntjük a felforrt levet, majd lezárjuk a fedelüket és 5 percre fejtetőre fordítjuk az üvegeket. Aki télire tenné el, az késhegnyi nátrium-benzoátot tegyen a tetejére, mielőtt lezárná!
Az uborka másnap már fogyasztható! Az ízét a bolti csemege uborkához tudnám hasonlítani!
Nagyon ízletes, egy családi kirándulás előtti napon készítettem el “Etelka66” receptje alapján és bizony nagyon jól esett hazatérve a vacsora mellé fogyasztva.
Az uborka ropogós maradt még a mai napig is!
Egy üveggel féltve őrzök, a legközelebbi adag elkészítéséig, bár sorsa lassan beteljesülni látszik…:D
A tartósítás nélkül készített uborkákat, felbontás után mindenképp, a felbontatlant, lehetőleg tartsuk hűtőben vagy hűvös helyen!
Tipp:
Akár tartós eltevésre is!