1 napos uborka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
1 napos uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg uborka
  • 0,4 l 10 % ecet vagy 0,1 l 20 %-os ecet (én utóbbival csináltam, mert az volt otthon)
  • 1,5 ek só
  • 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
  • 2 l víz
  • annyi torma, hogy 2 kisujjnyi jusson mindegyik üvegbe
  • 1-2 fej közepes hagyma
  • 6 babérlevél
  • fél maréknyi szemes bors
  • egy kisebb csokor kapor
  • fél maréknyi mustármag
  • üvegenként 1-1 erős paprika

Elkészítése:

Az uborkákat megtisztítjuk, végeit levágjuk és elnegyedeljük. Belesorakoztatjuk szorosan az üvegekbe úgy, hogy alulra- felülre, hagyma karikákat teszünk és melléjük szúrjuk a tormát.

Az uborka kivételével, az összes hozzávalót egy fazékba öntjük és felforraljuk. Amikor felforrt, leszűrjük és ismét felforraljuk. Amikor ismét felforrt, a levet az uborkákra öntjük és rátesszük az üvegek fedelét. Amikor az uborka kihűlt a levet leöntjük ismét a lábasba és megint felforraljuk.

Ezalatt az uborkák tetejére teszünk az előzőleg leszűrt mustármagból és szemes borsból.  Ismételten az uborkára öntjük a felforrt levet, majd lezárjuk a fedelüket és 5 percre fejtetőre fordítjuk az üvegeket. Aki télire tenné el, az késhegnyi nátrium-benzoátot tegyen a tetejére, mielőtt lezárná!

Az uborka másnap már fogyasztható! Az ízét a bolti csemege uborkához tudnám hasonlítani!

Nagyon ízletes, egy családi kirándulás előtti napon készítettem el “Etelka66” receptje alapján és bizony nagyon jól esett hazatérve a vacsora mellé fogyasztva.

Az uborka ropogós maradt még a mai napig is!

Egy üveggel féltve őrzök, a legközelebbi adag elkészítéséig, bár sorsa lassan beteljesülni látszik…:D

A tartósítás nélkül készített uborkákat, felbontás után mindenképp, a felbontatlant, lehetőleg tartsuk hűtőben vagy hűvös helyen!

Tipp:

Akár tartós eltevésre is!