Zöldséges májgaluska leves recept
Hozzávalók:
A galuskához:
- 20 dkg csirkemáj
- 1 kis fej hagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kanál vaj
- 2 kanál zsemlemorzsa
- kevés petrezselyemzöld és majoránna
- só, őrölt bors
A levesléhez:
- sárgarépa
- petrezselyem gyökér
- karalábé
- zellergumó
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, apró kockákra, karikákra vagy hasábra vágom.
Kevés zsiradékon megdinsztelem a zöldségeket, majd bő lével felöntöm. A legfinomabb hús vagy csont alapléből készítve, de a zöldségek leve is elegendő. Ez esetben használjunk leveskockát vagy ételízesítőt.
Míg fő, elkészítem a májgaluskát. A májat elkaparom (azaz, deszkára téve, egy éles késsel, elkezdtem kaparni, így megszabadítottam a hártyáktól), majd összekeverem a tojással, zsemlemorzsával (vagy grízzel), sózom, erősebben borsozom, kevés aprított vagy szárított petrezselyemzöldet és majoránnát is adok hozzá.
Elkeverem és a forrásban lévő levesbe szaggatom. Javaslom megkóstolni a galuskákat, mert érdemes addig főzni, míg biztosan megpuhul. Ízlés szerint adható a leveshez kevés őrölt pirospaprika is.