Zellerkrémleves zsemlegombóccal recept
Hozzávalók:
Zellerkrémleveshez:
- 1 közepes zellergumó
- 1 tk liszt (púpozott)
- 1 citrom leve
- 1 mk kristálycukor
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- csipetnyi szerecsendió
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 l víz
Zsemlegombóchoz:
- 2 szikkadt zsemle
- 5 dkg füstölt kolbász
- 1 dl tej
- 2 csipet őrölt fekete bors
- 1/2 kk só
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 ek liszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
Elkészítése:
A zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük és vágjuk fel kisebb kockákra.
A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert és pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára (közben kóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges).
Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk a levest melegen.
A zsemlét vágjuk fel kb 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka).
Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze és hagyjuk pár percet állni.
A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk és megfőznénk.
A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki és alaposan csepegtessük le (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig).
Tipp:
Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









