Zellerkrémleves zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zellerkrémleves zsemlegombóccal

Hozzávalók:
Zellerkrémleveshez:

  • 1 közepes zellergumó
  • 1 tk liszt (púpozott)
  • 1 citrom leve
  • 1 mk kristálycukor
  • 2 tk ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • csipetnyi szerecsendió
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 l víz

Zsemlegombóchoz:

  • 2 szikkadt zsemle
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt fekete bors
  • 1/2 kk só
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 ek liszt
  • 1 tojás (nagy)

Elkészítése:

A zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük és vágjuk fel kisebb kockákra.

A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert és pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára (közben kóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges).

Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk a levest melegen.

A zsemlét vágjuk fel kb 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka).

Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze és hagyjuk pár percet állni.

A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk és megfőznénk.

A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki és alaposan csepegtessük le (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig).

Tipp:

Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból és úgy kínáljuk.