Palóc leves recept
Hozzávalók:
- 1,2 kg marhalábszár
- fél kg zöldbab
- 1 kg krumpli
- 2 kisebb vöröshagyma
- 2 cikkely fokhagyma
- 5-6 babérlevél
- 1 kk. őrölt kömény
- 1 tk. törött bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek. pirospaprika
- 2-3 ek. tejföl
- só
- 1 ek. libazsír
- 2 húsleves kocka
Elkészítése:
A hagymát apróra vágunk, 1 evőkanál libazsírra tesszük, majd rárakjuk a megtisztított, összevágott marhahúst. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg kezdi a saját levét elfőni.
Ekkor rátesszük a pirospaprikát (kevesebbet, mint amikor pörköltet készítünk), törött borsot, a lereszelt fokhagymát, kömény, hozzáteszünk 5-6 babérlevelet és vízzel felöntve puhára főzzük. (Én mindig kuktában készítem, így hamar megpuhul)
Amíg a húsunk fő, megtisztítjuk a zöldbabot és a krumpli. A babot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágjuk, külön – külön annyi vízben, hogy ellepje őket, puhára főzzük. A főzővízbe 1-1 húsleves kockát és kevés sót teszek.
Amikor minden megpuhult, egy nagyobb fazékba mindent összeöntünk, ha szükséges utána sózzuk és 2-3 evőkanál tejföllel ízesítjük. (A tejföllel már nem szabad főzni).
Tipp:
Készíthetjük lebőrözött és kicsontozott pulyka felső combból is.