Palóc leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,2 kg marhalábszár
  • fél kg zöldbab
  • 1 kg krumpli
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 2 cikkely fokhagyma
  • 5-6 babérlevél
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 tk. törött bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek. pirospaprika
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 ek. libazsír
  • 2 húsleves kocka

Elkészítése:

A hagymát apróra vágunk, 1 evőkanál libazsírra tesszük, majd rárakjuk a megtisztított, összevágott marhahúst. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg kezdi a saját levét elfőni.

Ekkor rátesszük a pirospaprikát (kevesebbet, mint amikor pörköltet készítünk), törött borsot, a lereszelt fokhagymát, kömény, hozzáteszünk 5-6 babérlevelet és vízzel felöntve puhára főzzük. (Én mindig kuktában készítem, így hamar megpuhul)

Amíg a húsunk fő, megtisztítjuk a zöldbabot és a krumpli. A babot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágjuk, külön – külön annyi vízben, hogy ellepje őket, puhára főzzük. A főzővízbe 1-1 húsleves kockát és kevés sót teszek.

Amikor minden megpuhult, egy nagyobb fazékba mindent összeöntünk, ha szükséges utána sózzuk és 2-3 evőkanál tejföllel ízesítjük. (A tejföllel már nem szabad főzni).

Tipp:

Készíthetjük lebőrözött és kicsontozott pulyka felső combból is.