Májgombócleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg sertéscsont
- 8 dkg sárgarépa
- 8 dkg zellergumó
- 8 dkg karalábé
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- só
- 15 dkg sertésmáj
- 4 dkg liszt
- 4 dkg zsiradék
- 2 kiskanál zsömlemorzsa
- 2 dkg vöröshagyma
- 1 kiskanál majoránna
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 zsemle
Elkészítése:
A sertéscsontot átmossuk, majd hideg vízbe főni tesszük. Ha felforrt, tetejéről leszedjük a habot, majd takaréklángon továbbfőzzük. Húsz perc forralás után beletesszük a megtisztított sárgarépát, a zellergumót, a karalábét, a petrezselyemzöldet, majd sóval, borssal fűszerezzük, és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Átszűrjük, a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és meleg helyen tartjuk. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban megdinszteljük.
A májat ledaráljuk, a beáztatott és jól kinyomkodott zsömlével összekeverjük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tojást, a lisztet, a zsömlemorzsát, majd sóval, őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük. Jól összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk belőle, és az átszűrt húslevesben megfőzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a zöldségeket, és forrón kínáljuk.