Magyaros zöldborsóleves zabgaluskával recept
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 kg friss zöldborsó
- 5 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 pici darab zeller
- 2 db főzőhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 0,5 dl étolaj
- só
- őrölt bors
- fűszerpaprika
- 1 nagy csomag petrezselyemzöld
A galuskához:
- 10 dkg zabpehely
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
Elkészítése:
Az egyik hagymát apró kockákra vágtam, olajon megpároltam (mindig pici sóval csinálom, ha nem akarom hogy piruljon a hagyma), őröltem rá borsot, megszórtam egy kevés fűszerpaprikával, majd a zöldborsó kivételével rátettem a jellegétől függően karikákra, vagy kicsi hasábokra vagdalt zöldségeket.
Kicsit pirítottam. Amikor már olyan szag lett, mint régen, nagyinál, akkor felöntöttem vízzel. Beletettem a zöldpaprikát, a paradicsomot, a másik hagymát és a cérnával összekötözött petrezselyemlevél szárakat. Szép lassan forraltam.
Közben a zabpehelyből kivettem, kb. 2 evőkanálnyit, és félre tettem, a többit lisztté őröltem. Egy kistálkában összekevertem az egyben hagyott zabpelyhekkel, a sóval és 2 egész tojással.
Beleszórtam a kifejtett borsót a levesbe, amikor újra felfőtt, beleszaggattam a galuskákat.
Kikapcsoltam alatta a tüzet, lefedtem, hogy az ízek mégjobban kiteljesedjenek.
Evés előtt beleszórtam az apróra vágott sok-sok petrezselymet.