Magyaros zöldborsóleves zabgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 1 kg friss zöldborsó
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 karalábé
  • 1 pici darab zeller
  • 2 db főzőhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 0,5 dl étolaj
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • 1 nagy csomag petrezselyemzöld

A galuskához:

  • 10 dkg zabpehely
  • 2 tojás

Elkészítése:

Az egyik hagymát apró kockákra vágtam, olajon megpároltam (mindig pici sóval csinálom, ha nem akarom hogy piruljon a hagyma), őröltem rá borsot, megszórtam egy kevés fűszerpaprikával, majd a zöldborsó kivételével rátettem a jellegétől függően karikákra, vagy kicsi hasábokra vagdalt zöldségeket.

Kicsit pirítottam. Amikor már olyan szag lett, mint régen, nagyinál, akkor felöntöttem vízzel. Beletettem a zöldpaprikát, a paradicsomot, a másik hagymát és a cérnával összekötözött petrezselyemlevél szárakat. Szép lassan forraltam.

Közben a zabpehelyből kivettem, kb. 2 evőkanálnyit, és félre tettem, a többit lisztté őröltem. Egy kistálkában összekevertem az egyben hagyott zabpelyhekkel, a sóval és 2 egész tojással.

Beleszórtam a kifejtett borsót a levesbe, amikor újra felfőtt, beleszaggattam a galuskákat.

Kikapcsoltam alatta a tüzet, lefedtem, hogy az ízek mégjobban kiteljesedjenek.

Evés előtt beleszórtam az apróra vágott sok-sok petrezselymet.