Lencsegulyás leves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg lapocka
- 50 dkg lencse
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor sárga- és fehérrépa vegyesen
- 5 babérlevél
- 1 közepes zellergumó
- kevés olaj
- liszt
- só
- bors
- pirospaprika
Nokedli tésztához:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt (amennyit felvesz)
Rántáshoz:
- 3 ek olaj
- 1 ek liszt
- 1 nagy csokor vágott petrezselyem
Elkészítése:
A lencsét előző nap áztassuk be bő vízbe. Másnap szűrjük le, és tegyük félre.
A húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. A zöldségeket is pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve 1-2 percet pirítjuk (óvatosan, a fokhagyma könnyen leég). Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és rádobjuk a húst. Sóval, borssal ízesítjük, adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Az olajat egy kis edényben felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük, és a leveshez adva berántjuk azt.
Nokedli készítése:
A tojásokat kissé elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Készíthetjük lágyabbra, ekkor nokedli szaggatóval szaggassuk a levesbe, vagy készíthetjük keményebbre, csipetkének, ekkor lisztezett kézzel csipkedjünk bele kisebb darabokat. 2-3 percet főzzük a levesbetéttel együtt, majd megszórjuk a levest nagyon apróra vágott friss petrezselyemmel és tálaljuk.
Friss kenyeret kínáljunk mellé. Aki szereti, mustárral, tejföllel, csípős paprikával ízesítheti még a levest.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »