Lencsegulyás leves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg lapocka
- 50 dkg lencse
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor sárga- és fehérrépa vegyesen
- 5 babérlevél
- 1 közepes zellergumó
- kevés olaj
- liszt
- só
- bors
- pirospaprika
Nokedli tésztához:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt (amennyit felvesz)
Rántáshoz:
- 3 ek olaj
- 1 ek liszt
- 1 nagy csokor vágott petrezselyem
Elkészítése:
A lencsét előző nap áztassuk be bő vízbe. Másnap szűrjük le, és tegyük félre.
A húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. A zöldségeket is pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve 1-2 percet pirítjuk (óvatosan, a fokhagyma könnyen leég). Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és rádobjuk a húst. Sóval, borssal ízesítjük, adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Az olajat egy kis edényben felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük, és a leveshez adva berántjuk azt.
Nokedli készítése:
A tojásokat kissé elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Készíthetjük lágyabbra, ekkor nokedli szaggatóval szaggassuk a levesbe, vagy készíthetjük keményebbre, csipetkének, ekkor lisztezett kézzel csipkedjünk bele kisebb darabokat. 2-3 percet főzzük a levesbetéttel együtt, majd megszórjuk a levest nagyon apróra vágott friss petrezselyemmel és tálaljuk.
Friss kenyeret kínáljunk mellé. Aki szereti, mustárral, tejföllel, csípős paprikával ízesítheti még a levest.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »