Lencsegulyás leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
2 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 50 dkg lencse
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor sárga- és fehérrépa vegyesen
  • 5 babérlevél
  • 1 közepes zellergumó
  • kevés olaj
  • liszt
  • bors
  • pirospaprika

Nokedli tésztához:

  • 2 tojás
  • liszt (amennyit felvesz)

Rántáshoz:

  • 3 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 nagy csokor vágott petrezselyem

Elkészítése:

A lencsét előző nap áztassuk be bő vízbe. Másnap szűrjük le, és tegyük félre.

A húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. A zöldségeket is pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve 1-2 percet pirítjuk (óvatosan, a fokhagyma könnyen leég). Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és rádobjuk a húst. Sóval, borssal ízesítjük, adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz.

Az olajat egy kis edényben felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük, és a leveshez adva berántjuk azt.

Nokedli készítése:

A tojásokat kissé elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Készíthetjük lágyabbra, ekkor nokedli szaggatóval szaggassuk a levesbe, vagy készíthetjük keményebbre, csipetkének, ekkor lisztezett kézzel csipkedjünk bele kisebb darabokat. 2-3 percet főzzük a levesbetéttel együtt, majd megszórjuk a levest nagyon apróra vágott friss petrezselyemmel és tálaljuk.

Friss kenyeret kínáljunk mellé. Aki szereti, mustárral, tejföllel, csípős paprikával ízesítheti még a levest.