Kókuszos, gyömbéres sárgarépa krémleves recept
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa hámozva és darabolva
- 1 fej salotta vagy vöröshagyma hámozva és vékonyra szeletelve
- 4 ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- 1 ek kókuszszír vagy (olíva)olaj
- 1 tk só
- 1 csipet frissen őrölt feketebors
- 1 tk friss gyömbér reszelve
- 200 ml kókusztej
- 1 liter zöldségalaplé
Elkészítése:
Első lépésként megpucoljuk, megmossuk és egyformára daraboljuk a sárgarépát. A hagyma külső héját levesszük és vékonyan felszeleteljük. Lekaparjuk a gyömbér héját egy kávéskanál segítségével, ezután lereszeljük vagy apróra daraboljuk.
Egy edényben felhevítjük a kókuszzsírt alacsony hőfokon, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és addig pirítjuk, amíg kioldódik teljesen a gyömbér illata és íze, ez 1-2 percet vesz igénybe. Vigyázzunk meg ne égjen!
Következő lépésként hozzáadjuk a hagymát, fonnyasztjuk 1-2 percig, vigyázva, hogy ne kapjon színt, mert csak az ízére van szükségünk.
Adjuk hozzá a sárgarépát, kakukkfüvet és rozmaringot és öntsük fel az alaplével. A leves sűrűségét lehet szabályozni kevesebb vagy több alaplé hozzáadásával. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul.
Miután megfőtt a répa, hozzáadjuk a kókusztejet és körülbelül 1 percig nagyon alacsony hőfokon főzzük, majd vegyük le a tűzröl.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixoljuk le amíg krémes, bársonyos állagú levest kapunk. Ezt követően passzírozzuk át egy sűrű szitán. Ezzel el is készült a levesünk.
Tálaláskor adjunk hozzá néhány friss bazsalikomlevelet vagy szárított zsemlekockát és kókusztejjel díszíthetjük.
Tipp:
Csak akkor adjuk hozzá a kókusztejet mielőtt levesszük a tűzről, így nem fog kicsapódni ezáltal igazán krémes és selymes állagú levest kapunk.