Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karalábéleves recept

Karalábéleves
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    A leveshez:

    • 2 nagyobb, zsenge karalábé
    • 2 kisebb sárgarépa
    • 2 evőkanál vaj
    • 1 evőkanál étkezési keményítő
    • 3 dl tejföl
    • apróra vagdalt petrezselyemzöld

    A húsgombócokhoz:

    • 25 dkg darált pulykacomb
    • 2 evőkanál rizs
    • pici chili por
    • őrölt bors
    • 2 cikk fokhagyma
    • kevés liszt (el is maradhat)

    A vajgaluskához:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • fél evőkanálnyi vaj
    • 2-3 evőkanálnyi liszt

    Elkészítése:

    Először a húsgombócokat készítem el. Egy keverőtálba beleteszem a húst,a rizst, megsózom, tekerek rá borsot, nyomok bele fokhagymát, szórok rá nagyon kevés chili port, majd alaposan összekeverem. Diónyi gombócokat készítek belőle, beleforgatom lisztbe. (Ez utóbbi nem fontos, a lisztbe forgatás nélkül is egyben maradnak a gombócok, de valamiért így szoktam.) A gombócokat egy tányérra felsorakoztatom és ott várakoznak a levessel való egyesülésre.

    A meghámozott karalábét almareszelőn lereszelem. Egy evőkanál vajon kicsit párolom, felöntöm vízzel (kb. 3 liter), megsózom, és amikor felforrott, beleteszem a gombócokat. Lassú forralással főzöm mindaddig, amíg a rizs puhává válik.

    Ekkor beleszaggatom a galuskát, mely úgy készül, hogy a hozzávalókat egyszerűen elkeverem egy villával, majd egy kávéskanál segítségével belepotyogtatom a levesbe.

    Amikor elzárom alatta a tüzet, akkor szórom bele az apróra vagdalt petrezselyemlevelet, és még belekeverem a másik evőkanál vajat, ami segít az ízek kiteljesedésében.

    Tipp:

    Ezt az ételt nem fűszerezem túlságosan. Szerintem épp elég a gombócokból kifővő fűszermennyiség és a petrezselyemzöld, hogy a zsenge karalábé íze érvényesülhessen.
    Kevés szöldborsót is szórok bele időnként. Tényleg csak a színesség miatt, nem úgy, hogy az domináljon benne.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá