Karalábéleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 2 nagyobb, zsenge karalábé
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 dl tejföl
  • apróra vagdalt petrezselyemzöld

A húsgombócokhoz:

  • 25 dkg darált pulykacomb
  • 2 evőkanál rizs
  • pici chili por
  • őrölt bors
  • 2 cikk fokhagyma
  • kevés liszt (el is maradhat)

A vajgaluskához:

  • 1 tojás
  • fél evőkanálnyi vaj
  • 2-3 evőkanálnyi liszt

Elkészítése:

Először a húsgombócokat készítem el. Egy keverőtálba beleteszem a húst,a rizst, megsózom, tekerek rá borsot, nyomok bele fokhagymát, szórok rá nagyon kevés chili port, majd alaposan összekeverem. Diónyi gombócokat készítek belőle, beleforgatom lisztbe. (Ez utóbbi nem fontos, a lisztbe forgatás nélkül is egyben maradnak a gombócok, de valamiért így szoktam.) A gombócokat egy tányérra felsorakoztatom és ott várakoznak a levessel való egyesülésre.

A meghámozott karalábét almareszelőn lereszelem. Egy evőkanál vajon kicsit párolom, felöntöm vízzel (kb. 3 liter), megsózom, és amikor felforrott, beleteszem a gombócokat. Lassú forralással főzöm mindaddig, amíg a rizs puhává válik.

Ekkor beleszaggatom a galuskát, mely úgy készül, hogy a hozzávalókat egyszerűen elkeverem egy villával, majd egy kávéskanál segítségével belepotyogtatom a levesbe.

Amikor elzárom alatta a tüzet, akkor szórom bele az apróra vagdalt petrezselyemlevelet, és még belekeverem a másik evőkanál vajat, ami segít az ízek kiteljesedésében.

Tipp:

Ezt az ételt nem fűszerezem túlságosan. Szerintem épp elég a gombócokból kifővő fűszermennyiség és a petrezselyemzöld, hogy a zsenge karalábé íze érvényesülhessen.
Kevés szöldborsót is szórok bele időnként. Tényleg csak a színesség miatt, nem úgy, hogy az domináljon benne.