Kalocsai gombaleves gazdagon recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 liter húsleves
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
- 3 evőkanál olaj
- só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 dl főzőtejszín
- 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
- 4-8 főtt fürjtojás
- 35 dkg marhahús
Szárnyas gombóchoz:
- 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
- 1 zsemle
- tej a zsemle áztatásához
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - só
- őrölt fehér bors
- fél csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zsiradékon a finomra aprított hagymát kis lángon 6-8 percig pirítjuk, majd a kockára vágott marhahúst rárakjuk. Ezután a meghámozott és felszeletelt zöldségekett a gomba kivételével belehelyezzük, majd nagyobb lángon néhány percig kevergetve együtt pirítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk, majd ezután a húslevessel felöntjük.
A levesbetétet, vagyis a szárnyas gombócot elkészítjük. Ehhez a húst a tejben áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A masszából nedves kézzel 8 gombócot formázunk és a levesbe helyezzük a gombával együtt.
A tejszínt egy kevés forró leveslével simára keverjük, majd amikor a zöldségek roppanósra puhultak, visszaöntjük a többi leveshez. Az Erős Pistával ízesítjük. Tálaláskor két-két gombócot és 1-2 főtt fürjtojást rakunk minden tányérba, így merjük rá a forró levest. Baconnel és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:
A marhahúst ki lehet hagyni, sokan csak a gombóccal készítik, úgy is nagyon tartalmas, laktató.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »









