Kalocsai gombaleves gazdagon recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 liter húsleves
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
- 3 evőkanál olaj
- só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 dl főzőtejszín
- 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
- 4-8 főtt fürjtojás
- 35 dkg marhahús
Szárnyas gombóchoz:
- 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
- 1 zsemle
- tej a zsemle áztatásához
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt fehér bors
- fél csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zsiradékon a finomra aprított hagymát kis lángon 6-8 percig pirítjuk, majd a kockára vágott marhahúst rárakjuk. Ezután a meghámozott és felszeletelt zöldségekett a gomba kivételével belehelyezzük, majd nagyobb lángon néhány percig kevergetve együtt pirítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk, majd ezután a húslevessel felöntjük.
A levesbetétet, vagyis a szárnyas gombócot elkészítjük. Ehhez a húst a tejben áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A masszából nedves kézzel 8 gombócot formázunk és a levesbe helyezzük a gombával együtt.
A tejszínt egy kevés forró leveslével simára keverjük, majd amikor a zöldségek roppanósra puhultak, visszaöntjük a többi leveshez. Az Erős Pistával ízesítjük. Tálaláskor két-két gombócot és 1-2 főtt fürjtojást rakunk minden tányérba, így merjük rá a forró levest. Baconnel és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:
A marhahúst ki lehet hagyni, sokan csak a gombóccal készítik, úgy is nagyon tartalmas, laktató.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »