Kalocsai gombaleves gazdagon

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 liter húsleves
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
  • 3 evőkanál olaj
  • őrölt fehér bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
  • 4-8 főtt fürjtojás
  • 35 dkg marhahús

Szárnyas gombóchoz:

  • 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
  • 1 zsemle
  • tej a zsemle áztatásához
  • 1 tojás
  • őrölt fehér bors
  • fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A zsiradékon a finomra aprított hagymát kis lángon 6-8 percig pirítjuk, majd a kockára vágott marhahúst rárakjuk. Ezután a meghámozott és felszeletelt zöldségekett a gomba kivételével belehelyezzük, majd nagyobb lángon néhány percig kevergetve együtt pirítjuk.

Megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk, majd ezután a húslevessel felöntjük.

A levesbetétet, vagyis a szárnyas gombócot elkészítjük. Ehhez a húst a tejben áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A masszából nedves kézzel 8 gombócot formázunk és a levesbe helyezzük a gombával együtt.

A tejszínt egy kevés forró leveslével simára keverjük, majd amikor a zöldségek roppanósra puhultak, visszaöntjük a többi leveshez. Az Erős Pistával ízesítjük. Tálaláskor két-két gombócot és 1-2 főtt fürjtojást rakunk minden tányérba, így merjük rá a forró levest. Baconnel és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tipp:

A marhahúst ki lehet hagyni, sokan csak a gombóccal készítik, úgy is nagyon tartalmas, laktató.