Húsleves sváb húsos derelyével recept
Hozzávalók:
8-10 személyre:
- 5 dkg zsír
- 5 dkg vöröshagyma
- 40 dkg sertéshús
- 1 csomó zöldpetrezselyem
- 5 g tört bors
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A gyúrt tésztához:
- 20 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
A leveshez:
- 1.2 kg tyúk
- fehérrépa
- sárgarépa
- zeller
- karalábé
- kevés kellevél
- 1 hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 kis darab gyömbér
- 5 szem bors
- 2 szem szegfűbors
- zeller
- petrezselyem
- só
- 2-3 gomba
Elkészítése:
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, tört borssal fűszerezzük, és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.
Elkészítjük a hozzávalókból a gyúrt tésztát, és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmot rakunk. A tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.
Sós, forró vízben kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.
A leveshez a tyúkot feldaraboljuk, vízben feltesszük főni kevés sóval, ha felforr lehabozzuk, majd az összes zöldséget darabolva, és a fűszereket is a húshoz adjuk. Amennyiben szükséges, még sózzuk.
Lassú tűzön 3 órát főzzük (addig, míg meg nem puhul a tyúk húsa). Ha kész, leszűrjük a levest, a zöldségeket leveses tálba rakjuk a hússal, majd ráöntjük a levest.
A derelyét külön tesszük a tányérra, és erre merjük rá a levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk a tetejét.