Húsleves sváb húsos derelyével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsleves sváb húsos derelyével

Hozzávalók:

8-10 személyre:

  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 40 dkg sertéshús
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • 5 g tört bors
  • 1 db tojásfehérje

A gyúrt tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás

A leveshez:

  • 1.2 kg tyúk
  • fehérrépa
  • sárgarépa
  • zeller
  • karalábé
  • kevés kellevél
  • 1 hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kis darab gyömbér
  • 5 szem bors
  • 2 szem szegfűbors
  • zeller
  • petrezselyem
  • 2-3 gomba

Elkészítése:

Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, tört borssal fűszerezzük, és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.

Elkészítjük a hozzávalókból a gyúrt tésztát, és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmot rakunk. A tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.

Sós, forró vízben kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.

A leveshez a tyúkot feldaraboljuk, vízben feltesszük főni kevés sóval, ha felforr lehabozzuk, majd az összes zöldséget darabolva, és a fűszereket is a húshoz adjuk. Amennyiben szükséges, még sózzuk.

Lassú tűzön 3 órát főzzük (addig, míg meg nem puhul a tyúk húsa). Ha kész, leszűrjük a levest, a zöldségeket leveses tálba rakjuk a hússal, majd ráöntjük a levest.

A derelyét külön tesszük a tányérra, és erre merjük rá a levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk a tetejét.