Hozzávalók:
8-10 személyre:
A gyúrt tésztához:
A leveshez:
Elkészítése:
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, tört borssal fűszerezzük, és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.
Elkészítjük a hozzávalókból a gyúrt tésztát, és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmot rakunk. A tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.
Sós, forró vízben kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.
A leveshez a tyúkot feldaraboljuk, vízben feltesszük főni kevés sóval, ha felforr lehabozzuk, majd az összes zöldséget darabolva, és a fűszereket is a húshoz adjuk. Amennyiben szükséges, még sózzuk.
Lassú tűzön 3 órát főzzük (addig, míg meg nem puhul a tyúk húsa). Ha kész, leszűrjük a levest, a zöldségeket leveses tálba rakjuk a hússal, majd ráöntjük a levest.
A derelyét külön tesszük a tányérra, és erre merjük rá a levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk a tetejét.