Hideg cseresznyekrémleves mandulahabbal recept
Hozzávalók:
- 80 dkg magozott cseresznye
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 ek méz
- 2 dl habtejszín
- 0,5 citrom héja + leve
- 0,5 rúd fahéj
- 3-4 szem egész szegfűszeg
Mandulás habhoz:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 csapott ek porcukor
- 1 kk mandula kivonat
- 1 kk citromlé
- 1,5 ek mandulaforgács
Elkészítése:
Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm.
Mikor megfőtt, a teatojást és a citromhéj darabokat eltávolítom, hozzáadom a mézet és a citromlevet, botmixerrel egyneművé mixelem, visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt és felforralom vele.
Miután felforrt, leveszem a tűzről, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtöm.
A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citromlevet teszek bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból, és egy-két perc alatt megfőzöm először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is.
Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem.
Tálaláskor száraz serpenyőben világosra pirított mandulaforgáccsal hintem meg.
Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félretehet, és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.
A hideg cseresznyekrémleves mandulahabbal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 2 g