Hozzávalók:
Mandulás habhoz:
Elkészítése:
Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm.
Mikor megfőtt, a teatojást és a citromhéj darabokat eltávolítom, hozzáadom a mézet és a citromlevet, botmixerrel egyneművé mixelem, visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt és felforralom vele.
Miután felforrt, leveszem a tűzről, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtöm.
A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citromlevet teszek bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból, és egy-két perc alatt megfőzöm először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is.
Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem.
Tálaláskor száraz serpenyőben világosra pirított mandulaforgáccsal hintem meg.
Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félretehet, és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.