Hideg cseresznyekrémleves mandulahabbal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hideg cseresznyekrémleves mandulahabbal

Hozzávalók:

  • 80 dkg magozott cseresznye
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 2 ek méz
  • 2 dl habtejszín
  • 0,5 citrom héja + leve
  • 0,5 rúd fahéj
  • 3-4 szem egész szegfűszeg

Mandulás habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 2 csapott ek porcukor
  • 1 kk mandula kivonat
  • 1 kk citromlé
  • 1,5 ek mandulaforgács

Elkészítése:

Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm.

Mikor megfőtt, a teatojást és a citromhéj darabokat eltávolítom, hozzáadom a mézet és a citromlevet, botmixerrel egyneművé mixelem, visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt és felforralom vele.

Miután felforrt, leveszem a tűzről, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtöm.

A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citromlevet teszek bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból, és egy-két perc alatt megfőzöm először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is.

Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem.

Tálaláskor száraz serpenyőben világosra pirított mandulaforgáccsal hintem meg.

Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félretehet, és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.