Görcs leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leveshez:
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 5 dkg zöldbab vagy borsó
- pár karfiol rózsa
- 1 ek (kacsa)zsír
- késhegynyi pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Görcshöz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSból és kb 10 dkg lisztből gyúrt tészta
Töltelék a görcsbe:
- 25 dkg darált hús, pörköltszerűen lesütve és ízesítve (esetleg maradék pörkölt)
- 1 nyers FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Zöldségleves alapot főzünk, amibe kerülhet kevés zöldbab, kelkáposzta vagy zöldborsó, hagyma a többi zöldség, amit szeretnénk.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevés pirospaprikával színezzük.
A leves betétje a görcs tészta. 1 tojásból, lisztből lágyabb levestésztát gyúrunk és pici sóval ízesítjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Kb 4 ujjnyi széles, másfél arasznyi hosszú csíkokat vágunk a tésztából.
A csíkok közepébe kerül a töltelék. Feltekerjük, a széleit tojással megkenjük, hogy összeragadjon és laza görcsöt (csomót) kötünk belőle.
Ha zöldségek megpuhultak, akkor belekerülhet a görcs is a levesbe és az egészet készre főzzük.
Töltelék: nagyanyáink egyszerűen paprikás, hagymás zsírral töltötték. Ha laktatósabbra akarták, akkor tojást is sütöttek bele.
Nagyon finom lepirított, fűszeres darált hússal (maradék pörkölt) amit egy nyers tojás belekeverésével megkötünk.
Nálam hússal készül. Akár májjal is tölthetjük, de akkor tegyünk bele majoránnát, petrezselyemzöldet apróra vágva, és 1 ek zsemlemorzsát. A tojás ebbe is kell!