Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nyírségi gombócleves recept

Nincs kép
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg borjúhús
    • Só, fehérbors
    • 2 nagyobb sárgarépa
    • 1 nagyobb fehérrépa
    • 1 zeller
    • 1 fej vöröshagyma
    • 30 dkg gomba
    • 1 kis fej karfiol
    • 10 dkg zöldborsó
    • 3 dl főzőtejszín
    • vaj, liszt
    • citromlé vagy citrom

    A gombóchoz :

    • 5 közepes nagyságú krumpli
    • 3 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg liszt
    • petrezselyemzöld

    Elkészítése:
    Olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük az apró kockára vágott húst, kissé megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal, majd kevés vizet öntünk rá. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, kicsit később a zöldborsót. Felöntjük kb.4 liter vízzel és tovább főzzük. Amikor már majdnem készre főtt, hozzáadjuk a szeletelt vagy cikkekre vágott gombát és a kis rózsákra szedett karfiolt. Amikor felfőtt beletesszük a burgonyagombócokat.

    A burgonyagombóc elkészítése:

    Sós vízben megfőzzük a burgonyát. A 3 dkg vajjal megtörjük, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojást, a lisztet és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezt az egészet jól összedolgozzuk, és apró gombócokat csinálunk belőle.

    Vajas rántást készítünk, amit főzőtejszínnel dúsítunk. Ezzel besűrítjük a levest, végül citromlével ízesítjük.

    Tipp:

    A borjúhús helyett bármilyen más nem túl zsíros hús is használható. Én már csináltam csirkemellből, pulykacombból, pulykamellből, sőt disznóhúsból is.
    Tejszín helyett szükség esetén lehet tejfölt is használni, de a főzőtejszín az igazi, mert a citromlével, amivel a végén ízesítjük az ad igazán pikáns ízt.
    A citromlé mennyiségét nem lehet meghatározni, mert ízlés szerint javaslom használni.
    Ez így egy közepes sűrűségű leves lesz. A víz mennyiségével a második – harmadik adag megfőzése után már könnyen állítható a leves sűrűsége.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá