Nyírségi gombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 40 dkg borjúhús
  • Só, fehérbors
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 1 kis fej karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 dl főzőtejszín
  • vaj, liszt
  • citromlé vagy citrom

A gombóchoz :

  • 5 közepes nagyságú krumpli
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:
Olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük az apró kockára vágott húst, kissé megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal, majd kevés vizet öntünk rá. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, kicsit később a zöldborsót. Felöntjük kb.4 liter vízzel és tovább főzzük. Amikor már majdnem készre főtt, hozzáadjuk a szeletelt vagy cikkekre vágott gombát és a kis rózsákra szedett karfiolt. Amikor felfőtt beletesszük a burgonyagombócokat.

A burgonyagombóc elkészítése:

Sós vízben megfőzzük a burgonyát. A 3 dkg vajjal megtörjük, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojást, a lisztet és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezt az egészet jól összedolgozzuk, és apró gombócokat csinálunk belőle.

Vajas rántást készítünk, amit főzőtejszínnel dúsítunk. Ezzel besűrítjük a levest, végül citromlével ízesítjük.

Tipp:

A borjúhús helyett bármilyen más nem túl zsíros hús is használható. Én már csináltam csirkemellből, pulykacombból, pulykamellből, sőt disznóhúsból is.
Tejszín helyett szükség esetén lehet tejfölt is használni, de a főzőtejszín az igazi, mert a citromlével, amivel a végén ízesítjük az ad igazán pikáns ízt.
A citromlé mennyiségét nem lehet meghatározni, mert ízlés szerint javaslom használni.
Ez így egy közepes sűrűségű leves lesz. A víz mennyiségével a második – harmadik adag megfőzése után már könnyen állítható a leves sűrűsége.