Gazpacho leves recept
Hozzávalók:
- 5 közepes paradicsom
- 1 fej fehér főzőhagyma
- 1 nagyobb kígyó uborka
- 1 kisebb sárga kaliforniai paprika
- 1 kisebb piros kaliforniai paprika
- 1 kisebb piros kaliforniai paprika
- 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
- 1 evőkanál almaecet
- csipet cayenne bors (opcionális)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítése:
Egy edényben forraljunk vizet és amikor már lobog, fél percre tegyük bele a paradicsomokat. Ezután hideg folyóvíz alatt öblítsük le, majd szedjük le a héját.
A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A kenyérszeletet vagy zsemlét áztassuk be egy kevés vízbe. A tálaláshoz tegyünk félre egy keveset a feldarabolt zöldségekből.
Tegyük a maradék zöldségeket a turmixgépbe, majd turmixoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret vagy zsemlét és az áztattató léből egy keveset, ha túl sűrű lenne. Ismét turmixoljuk össze. Kóstoljuk meg, ízesítsük sóval, borssal és az almaecettel.
Tipp:
Ízlés szerint hagyhatjuk a levesünket kicsit darabosan, de át is szűrhetjük. Tálalás előtt pár óráig hagyjuk a hűtőben piheni, hogy összeérjenek az ízek.