Garnélaleves pirítva recept
Hozzávalók:
- 30 dkg főtt garnéla
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 vékony szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika
- 5 dkg vaj
- 4 dl fehérbor
- 1 csipet sáfrány
- 3 dl zöldség alaplé
- 2,5 dl tejszín
Elkészítése:
A garnélákat megtisztítjuk, fejüket letörjük, a páncéljukat lepattintjuk. A garnélafarkat félretesszük.
A répát, a zellert, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A chilit kimagozzuk, összevágjuk.
A vajat felhevítjük, rádobjuk a páncélokat, a fejeket, a fokhagymát, a pórét, répát, a zellert, és jól lepirítjuk. Felöntjük a bor felével, és ismét lepirítjuk. Ráöntjük a maradék bort, belekeverjük a chilit, a sáfrányt, és újra lepirítjuk. Ha ismét jól megpirult, felöntjük a zöldségalaplével ,és 15-20 percig főzzük.
Beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és a levet botmixerrel pépesítjük. Szitán átszűrjük, sóval, borssal ízesítjük, és újra felforraljuk.
Belekeverjük az előzőleg fokhagymás olajon átpirított garnélákat, és 2-3 percig főzzük.