Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egyszerű zöldborsóleves májgombóccal recept

Egyszerű zöldborsóleves májgombóccal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó


  • Hozzávalók:

    Gombócokhoz:

    • 3 egész csirkemáj
    • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
    • 2 nagyobb tojás
    • 1 kk házi fokhagymakrém
    • 0,5 kk só
    • 1/3 kk őrölt bors
    • 3 csapott ek liszt
    • 3 csapott ek zsemlemorzsa

    Továbbá:

    • 3 nagyobb sárgarépa
    • 3 kisebb fehérrépa
    • 1 közepes karalábé
    • 6 nagyobb darab krumpli
    • 2 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 3-4 ek olaj
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)

    Elkészítése:

    Gombóc készítése:

    A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, majd egy késsel elkaparjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet és a tojásokat. Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet és a zsemlemorzsát is. Félretesszük.

    Leves készítése:

    A zöldségeket megtisztítjuk, majd a karalábét és a krumplit felkockázzuk, a sárga- és fehérrépát karikákra vágjuk.

    Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a karalábét és a fehérrépát, kissé átforgatjuk, majd felengedjük bő vízzel. A fűszerekkel ízesítjük.

    Amikor már majdnem puhák a zöldségek, akkor egy kiskanál segítségével a májas masszából kis adagokat eresztünk a forró levesbe. Ezután hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót is. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a májgaluska meg nem puhul.

    Szükség szerint ízesíthetjük még sóval, borssal. Forrón tálaljuk.

    Tipp:

    Gondolkodtam, milyen leves is készüljön ebédre. Valami kis könnyű zöldségest terveztem. Ahogy benéztem a fagyasztóba, már meg is láttam a sok zöldborsót. Igen, ez mindenképpen kerül bele, hisz olyan csodás volt a tavalyi termés, hogy még van belőle bőségesen. De akkor eszembe jutott, hogy úgy ennék egy kis májgombócot, olyan Anyukám félét. Persze gombócnak nem nevezném, mert a formája nem olyan, de úgyis csak az íze a fontos. Pont olyan lett, amilyenre emlékeztem ;-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek