Egyszerű zöldborsóleves májgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Gombócokhoz:

  • 3 egész csirkemáj
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 2 nagyobb tojás
  • 1 kk házi fokhagymakrém
  • 0,5 kk só
  • 1/3 kk őrölt bors
  • 3 csapott ek liszt
  • 3 csapott ek zsemlemorzsa

Továbbá:

  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 3 kisebb fehérrépa
  • 1 közepes karalábé
  • 6 nagyobb darab krumpli
  • 2 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)

Elkészítése:

Gombóc készítése:

A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, majd egy késsel elkaparjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymakrémet és a tojásokat. Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet és a zsemlemorzsát is. Félretesszük.

Leves készítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a karalábét és a krumplit felkockázzuk, a sárga- és fehérrépát karikákra vágjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, a karalábét és a fehérrépát, kissé átforgatjuk, majd felengedjük bő vízzel. A fűszerekkel ízesítjük.

Amikor már majdnem puhák a zöldségek, akkor egy kiskanál segítségével a májas masszából kis adagokat eresztünk a forró levesbe. Ezután hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót is. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a májgaluska meg nem puhul.

Szükség szerint ízesíthetjük még sóval, borssal. Forrón tálaljuk.

Tipp:

Gondolkodtam, milyen leves is készüljön ebédre. Valami kis könnyű zöldségest terveztem. Ahogy benéztem a fagyasztóba, már meg is láttam a sok zöldborsót. Igen, ez mindenképpen kerül bele, hisz olyan csodás volt a tavalyi termés, hogy még van belőle bőségesen. De akkor eszembe jutott, hogy úgy ennék egy kis májgombócot, olyan Anyukám félét. Persze gombócnak nem nevezném, mert a formája nem olyan, de úgyis csak az íze a fontos. Pont olyan lett, amilyenre emlékeztem ;-)