Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csorba zabpelyhes húsgombóccal recept

Csorba zabpelyhes húsgombóccal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált sertés comb
  • 1 tojás
  • 1 ek zabpehely
  • 20 dkg zöldbab
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 0,5 kisebb zellergumó
  • 0,5 karalábé
  • zöld lestyán
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • 2 nagy, nap érlelte paradicsom
  • 1 pohár zöldborsó (1,5 dl)
  • fél tv paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagy grillgomba (nagy fehér csiperke gomba)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • kis darab csípős paprika
  • csipetnyi őrölt kömény
  • 1 mk fűszerpaprika
  • 1 tk házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj
  • 3-4 ek korpacibere (aki nem szereti kimaradhat, a paradicsom ad már egy savanykás ízt,vagy lehet használni kovászolt káposztalevet)

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.

Egy fazékban olajat hevítünk, és belerakjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, a felaprított zöldhagymát és a gombát. Picit sózzuk (kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni), és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.

Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, ételízesítőt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot.

Húsgombóc készítése:

A darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, belereszeljük a fokhagymát, és belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zeller zöldet, lestyánt, és ezeket is belerakjuk.

Jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.

Amikor jól felforrt a levesünk, hozzáadjuk a gombócokat. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét, vagy káposztalevet. Megszórjuk petrezselyemzölddel.

A leves elkészül 30 perc alatt. Nagyon finom ilyen hőségben, persze télen is nagy kedvenc.

Jó étvágyat!

Tipp:

Egészséges, laktató étel, zabpehellyel készültek a mai gombócok. Érdemes kipróbálni, én már egy ideje legtöbbször ezt teszek bele rizs helyett. Természetesen aki azzal szeretné készíteni, nyugodtan megteheti.

A csorba zabpelyhes húsgombóccal kalória és tápérték tartalma:

Kalória: 30 kcal
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 1 g
Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

Hozzáadom a receptfüzethez

Szólj hozzá

Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek