Hozzávalók:
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk, és belerakjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, a felaprított zöldhagymát és a gombát. Picit sózzuk (kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni), és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, ételízesítőt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot.
A darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, belereszeljük a fokhagymát, és belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zeller zöldet, lestyánt, és ezeket is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.
Amikor jól felforrt a levesünk, hozzáadjuk a gombócokat. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét, vagy káposztalevet. Megszórjuk petrezselyemzölddel.
A leves elkészül 30 perc alatt. Nagyon finom ilyen hőségben, persze télen is nagy kedvenc.
Jó étvágyat!
Egészséges, laktató étel, zabpehellyel készültek a mai gombócok. Érdemes kipróbálni, én már egy ideje legtöbbször ezt teszek bele rizs helyett. Természetesen aki azzal szeretné készíteni, nyugodtan megteheti.